Boken

Oppskrift

Helsedirektoratet og WHO anbefaler for tiden at man full-ammer (eller mme) til barnet er seks måneder. Likevel, det er naturlig å tenke at alle utvikler seg i ulikt tempo, også med tanke på når man skal introdusere mat. Noen tegn på at babyer er klar for mat;

  • De slutter å skyve mat ut av munnen med tunga. Denne refleksen har alle små babyer, og for at de skal kunne svelge må denne bort. Jeg tester med en skje. Mater den inn i munnen, og skyves den direkte ut er ikke mini klar helt enda.
  • de viser når de er mette
  • mer enn dobling av fødselsvekt

Introduksjon av fast føde er en milepæl, og det er nå grunnlaget for sunne spisevaner legges. Det er kanskje derfor mange foreldre hever den første skjea med skrekkblandet fryd. Husk da at det ikke finnes en gullstandard for hvordan introdusere til ditt barn. 

Trinn 1 barnemat referer til mat som er helt moset, og passer oftest til babyer mellom (4)6-8 måneder. Når man velger å starte vil avgjøre hvor lang tid det tar før man prøver seg med litt mer klumper, trinn 2. Oftest starter man med grøt, men det er ingen grunn til det. Lillesøster startet med søtpotet og avokado.

Det finnes også noen som velger å hopper over all mosing, og serverer fingermat. Barnestyrt mat-tilvenning (baby led weaning) kan du lese om her

Listen under er matvarer som er lette for små mager å fordøye og de er næringsrike, men det betyr ikke at du utelukkende kan bruke disse. Ny forskning viser nemlig at rekkefølgen ikke har så mye å si, som man tidligere antok. Dette kan du lese om i blogginnlegget "Når introdusere hva". Her har jeg også skrevet litt om 4-dagers vente regelen, samt tips til hva du ønsker å unngå i starten. 


Korn/Grøt;
Havre

Frukt;

Grønnsaker;

Akkurat som at babyer er klare for fast føde på noe ulikt tipspunkt, er også den videre utviklingen individuell. En idé kan være å bruke de nevnte matvarene som en basis, men etterhvert øke variasjonen. Når du får inn noen skjeer mat, er det bra å få kjøtt inn på menyen. Dette vil bidra til et godt jern-inntak.

Kjøtt;
Storfe


Fisk og egg

Melkeprodukter venter man med, og det kan du lese om her .


I løpet av de første månedene barnet ditt spiser fast føde, bør du tilby;
kjøtt, korn, grønnsaker, frukt, fisk og egg