Boken

Oppskrift


Lillesøster er vist ingen grøtfantast. Hun har jo fått servert deilig søtpotet og sviske, hvorfor skal en da åpne munnen for noe så smakløst som grøt... Mamma må nok til med litt frukt i grøten før lillesøster ønsker å revurdere, litt morsmelkerstatning hjalp ihvertfall ikke! Det er travle dager i heimen for tiden, og mamma ser ingen umiddelbar mulighet for hyggelig fruktpuré mekking på kjøkkenet. Da må grøten vente, og lillesøster skal få smake det grønne gullet.

Avokado er en ypperlig grønnsak/frukt/bær (er ikke helt sikker på hvilken kategori den faller innunder) for spedbarn. Den er kremaktig i konsistens og full av næring. Jeg har hørt at avokado omtales som naturens perfekte matvare, da den etter sigende skal inneholder alt en person trenger for å overleve. Dette er nok en sannhet med modifikasjoner, men næringsrik det er den!Avokadoen inneholder mye av de gode enumettede fettsyrene. En særlig god nyhet for våre små under to år som har et nervesystem i full vekst - Men disse fettsyrene er ikke å forakte for mammaer, pappaer eller storesøsken heller!

Lillesøster liker enda at maten er helt glatt, derfor blir avokadoen kjørt noen runder i stavmikseren og tilsatt til vann slik at den blir glatt og fin. En kan jo bare klemme den med gaffel, men min erfaring er at den da kommer i retur. Enn så lenge går vi for glatt som smør og ca yoghurt konsistens.

Her i huset fryses avokadoen i små porsjoner. Den blir litt gråere i fargen når du henter den frem igjen, men lillesøster har ikke lagt merke til det enda. Hun er aldeles betatt av det grønne gullet, akkurat som storesøster var. Og mamma, hun tørker febrilsk grønne gulpeflekker fra sofa og gulv og tenker at god næring for barna må være viktigere enn en svak grønn flekk på puta.

11 comments:

 1. Hei! Det perfekte matvaren fra naturens side skal også være Papaya, har jeg hørt. Riktignok ikke like lett å finne i butikken!

  Fin side! :)

  Har forsøkt gulrotmos i dag men den kom ut igjen. Ikke så lett å mose den helt fin. Hvor lenge bør den koke ca? En hel gulrot? I biter?

  Hilsen Hilde

  ReplyDelete
 2. Takk for fin kommentar!

  Papaya er en super frukt for barn, men som du sier ikke så veldig lett å få tak i - om du ikke bor i nærheten av en litt mer østlig inspirert butikk enn Rema 1000.

  Gulrotmos er litt vanskelig å få helt glatt. Jeg dampet gulrøttene, brukte 3 hele, i 40-45 minutter. Kuttet dem opp i skiver. Ved nærmere ettertanke nå, så hadde nok tynnere skiver vært en ide - da vil dampetiden kunne reduseres.

  Kos dere med maten!
  Kristine

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gulrot blir helt glatt, trenger bare ekstra tid med stavmikser . Jeg blander gulrot og pastinak. Det blir super godt :-)

   Delete
 3. Avocado må prøves:) Ville bare tipse om at man kan skjære gulroten i skiver med en opstehøvel, da tar det litt kortere tid å dampe/koke:)

  ReplyDelete
 4. Ikke dum du Wendy :D Det har jeg ikke tenkt på. Kjempesmart!!
  Kristine

  ReplyDelete
 5. Hei!

  Er det mulig å koke/dampe avocado, eller moser du den rå?

  ReplyDelete
 6. Apropos papaya, jeg har hørt de er veldig allergi fremkallende. Kjenner flere som har fått citrus allergi etter å ha vært en tid på Hawaii ( der de er enkle å finne )Så kankje papaya med måte, hvis en finner de her i landet, eller??

  Takk for fine oppskrifter.
  hilsen en flittig besøker og 5 barns mor.

  ReplyDelete
 7. //Avokado er en ypperlig grønnsak/frukt/bær (er ikke helt sikker på hvilken kategori den faller innunder) for spedbarn.//

  Avokado er visstnok egentlig en nøtt :) Så det så!

  ReplyDelete
 8. Avokado er et bær. Ikke en nøtt. :)
  http://no.wikipedia.org/wiki/Avokado

  ReplyDelete
 9. Det er en frukt, ikke bær :P

  ReplyDelete
 10. Ifølge Coop er avocado ein grønnsak :p

  ReplyDelete