Boken

Oppskrift

Lillesøster var nylig på seks måneders kontroll. Helsesøster hang seg veldig opp i at lillesøster ikke får grøt fra ferdigpulver. Hun kan umulig få nok jern, sa helsesøster. Jernmangel snart, sa helsesøster. Mamma tenkte at det tror hun ingenting på. Det må være mulig å opprettholde jernlagrene til våre små med hjemmelaget mat!


Siden mamma liker å vite helt sikkert måtte saken undersøkes litt.

Dersom du lager en porsjon grøt fra grøtpulver med vann inneholder den ca 3mg jern.
En porsjon hirsegrøt laget av hirseflak vil gi omtrent 2mg jern
Ferdig grøtpulver er oftest basert på melk, og tilsatt skummet melkepulver. Hjemmelaget grøt tilsetter du gjerne morsmelk/morsmelkerstatning, og da legger du til 0,3mg jern ekstra

Mamma ser at dette regnskapet går i favør av kjøpt grøtpulver, men mener fortsatt at en med litt omtanke kan få inn godt med jern i kostholdet. For eksempel;
1 ss Aprikosmos gir omtrent 0,7mg jern
1 ss Ertemos gir omtrent 0,3mg jern

Mamma konkluderer med at lillesøster ikke lider noen nød. Ved å velge jernrike frukt, grønnsaker og kornsorter gjør en det beste ut av naturlige råvarer. Mamma tenker også at lillesøster snart skal få en liten babybiff. Da blir det saker. Rødt kjøtt er jo en super kilde til jern.

9 comments:

 1. Veldig bra du understreker dette, er jo tragisk om man tror man ikke kan servere ordentlig hjemmelaget mat fordi barna kan bli feilernærte ;) Det krever kanskje litt mer bevissthet rundt mat og sammensetning, men igjen- så skader jo ikke det heller :)

  ReplyDelete
 2. Nei, litt bevissthet skader vel ingen :)

  Kristine

  ReplyDelete
 3. Denne diskusjonen har jeg også hatt med hs! Men legen min kunne raskt si at man ser det fort på barna om de mangler noe og at de fleste hs'er burde ha seg et oppfriskningskurs ;)

  ReplyDelete
 4. :) Fin lege det! Helt enig med han!!

  Kristine

  ReplyDelete
 5. vi fikk høre noe lignende av legen på hs. Vi fortalte henne da kjapt om kostholdet vårt, og hun medga at joda, det høres bra ut, men for sikkerhets skyld? Så antakelig at både jeg og mammen min dirret av harme (ærlig talt, når ble det noen heksekunst å lage babymat? De gjorde da det før, så lenge man kan litt basics og tenker over ting og streber etter sunt kosthold?) uansett, tok opp dette med helsesøster på neste kontroll, og hun mente det var ingen fare, så lenge vi valgte jernrike kornslag og koke grøt på, leverpostei og avocado, blodpølse (fatter ikke at tuppa liker det, men det gjør hun altså) huh!

  ReplyDelete
 6. Det er jo igrunnen fascinerende at man helst skal gi barna ferdigprodukt når de starter på mateventyret. Jeg har aldri hørt om noen som har fått beskjed om å lage mindre hjemmelaget mat til fem-åringen sin...
  Helt enig med deg, dette er ingen heksekunst!
  Den blodpølsen kan jeg klare meg uten, men kanskje jeg skal servere litt til lillesøster - det har jeg ikke tenkt på.

  Kristine

  ReplyDelete
 7. Ja, hverken jeg eller mannen liker det, men tuppemor synes det er herlig. Rare ungen. Er nesten blitt prinsippsak for meg å lage maten til vesla selv, i og med at så mange tror det er umulig. Og etter den meldingen fra legen fikk jeg bare blod på tann. Makan!

  ReplyDelete
 8. Viktig å stå for det en tror på, lykke til med matlagingen :)
  Kristine

  ReplyDelete
 9. Så fremt ungen legger normalt på seg, og ellers ser ut til å ha det bra, så skal det da ikke engang være et problem å kun gi morsmelk inntil ungen er et halvt år. Kan derfor ikke i det hele tatt forstå hvorfor det skulle være noe problem å gi hjemmelaget grøt istedetfor kjøpt.
  Forøvrig støtter jeg leverpostei, og blodmatmiddager. Selv om ikke alltid vi foreldre liker det ( jeg er ikke så glad i leverpostei, men blodmat er godt), så kan ungene elske det.
  Ungene har etterhvert som de ble større, fått lov til å bestemme middagen på fødselsdagen sin, og da har blodpannekaker stått øverst på lista mange ganger. :-)

  ReplyDelete