Boken

Oppskrift


Foto; m_bartosh
Det som er litt rart når en først begynner med matlaging til barn under to, er at her skal det ikke spares på fettet. Vi voksne trenger betraktelig mindre fett enn barn. Nervesystemet til de små er i full vekst, og nervene i kroppen vår er pent pakket inn i fett. Dersom barn får for lite fett, kan det være negativt for utviklingen av blant annet hjernen, nervesystemet generelt og synet.

Når man skal velge oljer og fett i butikken er det mange valg å ta etterhvert - og mange ord å forstå seg på. Her er en liten guide til begreper i oljeverden;

Kaldpresset olje - Oljen er fremstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. Denne fremstillingsmetoden gjør at oljen beholder de naturlige næringsstoffene som fettløselige vitaminer og antioksidanter.  


Raffinert olje - oljen fremstilles ved å varme opp, presse og filtrere. Oljen som blir igjen har færre næringsstoffer og er tilnærmet smakløs.


Ekstra virgin/virgin - brukes i utgangspunktet kun om olivenolje. Ekstra virgin oljer er de første 10% som utvinnes ved kaldpressing, virgin kommer etter det. Tredje ledd er pure olive. Merkingen av flasken er ingen garanti for at oljen faktisk er ekstra virgin, da dette er dårlig regulert. Dersom det ikke er spesifisert på flasken hvor i prosessen den er tatt ut kan du gå ut fra at oljen er raffinert.

Når mamma velger olje til lillesøster ønsker hun først og fremst å velge kaldpressede oljer, og sørge for litt variasjon. Ulike oljer tilbyr ulike fettsyrer!

Foto; odelia.no

Rapsolje har fin fordeling (1:2) mellom omega 3 og omega 6 fettsyrer. Odelia er norskprodusert kaldpresset rapsolje og vi er veldig glade i naturell varianten av denne. Odelia har og en kaldpresset stekeolje som tåler 180C. Disse får du kjøpt i de fleste matbutikker, og det er jo også et stort pluss!

Olivenolje har en nydelig smak og byr på enumettet fett og mengder av antioksidanter. Her er det mengder å velge mellom, men kaldpresset bør den være. Olivenolje egner seg best å tilsette mat som ikke skal varmebehandles på høye temperaturer. Ekstra virgin olivenolje tåler bare 70C.

Foto; soma.no

Kokosnøttolje er en trend om dagen. Denne er i fast form i romtemperatur, og har et høyt innhold av mettet fett - men det er en sunnere type mettet fett enn det man finner andre steder. Dette fettet er sammensatt av kortere fettsyrer og skal i følge nyere forskning være lettere fordøyelig og gi helsefordeler. Fettsyresammensetningen ligner også mer på fettsammensetningen i morsmelk, og denne oljen kan derfor være et bra tilskudd til babyer. Velger du å bruke kokosnøttolje bør du også velge ekstra virgin. Denne smaker nydelig tropisk, men egner seg ikke til steking. Vi tilsetter den i grøten.

Det finnes mengder med andre oljer, og det er bare å tenke som med annet - variasjon er gunstig!

3 comments:

  1. Oljer er spennende, ja. Og viktig med ordentlig vare. Er tilhenger av Cocosa og Udos Choise, sistnevnte inneholder jo flere forskjellige oljer som er godt sammensatt (vegetabilske). Linfrøolje er også veldig rik på omega 3, som det jo fort kan bli for lite av i kosten.

    ReplyDelete
  2. Veldig spennende! Mange som ville med, men ett sted må jo et innlegg stoppe.. Tror lillesøster skal få prøve seg på litt nattlysolje, har akkurat oppdaget tendens til eksem!

    ReplyDelete
  3. Ser at dette er noe jeg kan uhyre lite om. Foreløpig har jeg brukt Vita Hjertego' sin Optimal olje. Er dette noe som er helt greit eller burde jeg kjøpe noe annet for at nurket skal få det han trenger? Han er 6 måneder, så jeg har i grunnen bare så vidt begynt å ha litt olje i grøten hans.

    ReplyDelete