Boken

Oppskrift

Bilde; Simon Howden

Vi er jo ikke akkurat godt vant her nord, når det gjelder lettvint påfyll av D-vitamin. Vi strever og strever med denne vitaminen. Mamma svelger tran som best hun kan, noen tar dråper - eller spiser fet fisk, som laks og makrell. Og skive med leverpostei, det er dagligdags kost for en stor prosentandel barn fra de er omtrent 7-8 måneder.

Ikke at det er noe galt med hverken laks, makrell eller leverpostei - men så deilig det er at sola kan hjelpe oss med D-vitamin lagrene våre!

D-vitamin er viktig for benbygningen vår. Ikke bare akkurat nå, men også benbygningen vi skal sitte igjen med på våre eldre dager. Det er derfor vi oppdras til tran! Fra vi er barn trenger vi å fylle på med D-vitamin slik at kroppen kan få laget en god beinbygning. Det er god investering å mate en hel generasjon med tran, om ... ca 70 år blir det forhåpentligvis mye færre benskjøre som trenger pleie.

D-vitamin er det lettest å få tak i når man er i sola. Da kan nemlig kroppen lage denne vitaminen selv. Men, midtvinters i Norge er det begrenset med solstråler og svært begrenset hvor mye hud solstrålene får treffe. Derfor må vi bruke den lyse årstiden! Vær ute og fyll opp lagrene.

Lillesøster får være ute litt uten solkrem. Mamma tenker at det er viktig at hun får noen solstråler på huden sin, slik at hun kan fylle på lagrene sine. Forskning viser nemlig at solkrem hindrer produksjonen av D-vitamin, dersom solkremen er påført korrekt (og det er den forresten sjelden, vi tar oftest alt for lite på!).

Så for oss her nord - hurra for påske med naken hud ute i sola noen minutter for å få litt næring, og så tykt lag med solkrem etterpå!

No comments:

Post a Comment