Boken

OppskriftGrøt av bygg smaker godt, synes lillesøster. Mamma har tidligere gått gjennom den møysommelige prosessen med å lage grøt av hele byggryn. Vi fant egentlig raskt ut at hele byggryn skulle få være hele, og begynte å lage byggryn av byggmel. Du mister litt av næringstoffene da ordinært byggmel bare er 50% fullkorn, men det er mye lettere å lage grøt på enn hele korn.


Bygg inneholder både løselige og uløselige fiber, antioksidanter, B vitaminer og jern. Bygg inneholder mindre jern enn for eksempel hirse, havre og sammalt hvete.


Grøt av byggmel
1dl byggmel bløtlegges i 2,5dl vann over natten, eller minimum to timer.Hell byggmel og bløtleggingsvann i en kjele, og rør godt mens det er kaldt slik at du får bort alle klumper. Kok opp på middels varme under omrøring. Her er det viktig å røre, røre, røre - ellers blir det klumper igjen. Og det er klumper ingen synes noe særlig om, hverken store eller små. Spe på med vann etterhvert dersom grøten blir for tykk.


La grøten småkoke rundt fem minutter.


Dette blir omtrent tre porsjoner for lillesøster nå når hun nærmer seg 9 måneder. Grøten kan for eksempel serveres med olje, mme og mangomos. Mango har mye C-vitamin og jern. C-vitaminene vil også bedre opptaket av jern fra byggmelet. 

5 comments:

 1. Heia!

  Så du at jeg hadde sendt deg en mail? Siden du spurte etter mailadressen min :)

  Karina

  ReplyDelete
 2. Hm... Jeg har ikke fått mail. Kan du sende igjen?
  barebarnemat@gmail.com

  Tusen takk,
  Kristine

  ReplyDelete
 3. hvordan obevarer du grøten? siden det blir til flere måltider? =)

  -wenche

  ReplyDelete
 4. Å, jeg har vist glemt å skrive det på de siste innleggene ja..

  Jeg oppbevarer grøten i en boks med lokk i kjøleskapet. Der holder den seg fint i 3 døgn. Jeg synes det er deilig å koke opp for noen dager - så slipper vi å dra fram gryta hver morgen!

  Du kan og lese litt på denne posten;
  http://barebarnemat.blogspot.com/2011/03/quinoa-til-lunsj-og-middag.html

  Kristine

  Kristine

  ReplyDelete
 5. Hei! Kjempe bra side dette. Jeg lurer på hvor nødvendig det er å bløtlegge melet i forkant? Hvilken betydning har det?

  ReplyDelete