Boken

Oppskrift

Foto; haugengruppen.no

Lillesøster har lagt sin elsk på knekkebrød. Hun gnafser lett i seg ett knekkebrød mens hun venter på at mamma skal gjøre ferdig maten. En liten knekkebrød-aperitiff.

Mamma liker å lage knekkebrød selv, men det er veldig mye frø i dem som kan sette seg i halsen til de små. Og oppskrift uten frø har hun ikke klart å lokalisere enda, så dersom noen har en oppskrift på lur blir vi glade.

Mens vi venter på å finne den perfekte oppskrift på babyvennlige knekkebrød, kjøper vi i butikken. Det som er greit å sjekke når man kjøper knekkebrød til barn er særlig saltinnholdet. Når man leser næringsinnholdet er det alltid greit å sjekke verdien i per 100g kolonnen. Porsjonstørrelsen varierer fra produsent til produsent, og vil aldri være sammenlignbar mellom produkter.


En vare regnes for å ha
 1. Høyt saltinnhold: 1,25 gram salt eller mer per 100 gram vare.
 2. Middels saltinnhold: 0, 25 - 1, 25 gram salt per 100 gram vare
 3. Lavt saltinnhold: 0,25 gram salt eller mindre per 100 gram vare.

Natrium er den delen av saltet man skal være forsiktig med, og dersom saltinnholdet er oppgitt som Na/natrium kan man gange med 2,5 for å finne saltinnholdet.
 1. Høyt saltinnhold: 0,5 gram natrium eller mer per 100 gram vare.
 2. Middels saltinnhold: 0, 1 - 0,5 gram natrium per 100 gram vare.
 3. Lavt saltinnhold: 0,1 gram natrium eller mindre per 100 gram vare.
Mamma har foreløpig bare funnet ett knekkebrød i kategorien lavt saltinnhold; Kavli 5 korn knekkebrød. Uheldigvis har vi ikke funnet dette i butikken enda... I middels kategorien finner vi flere. Kavli Rug har nest lavest innhold av de jeg har funnet i butikken, men Ryvita Sesam er ikke så verst det heller. Jakten fortsetter, både etter det perfekte knekkebrødet og etter den perfekte oppskriften. 

4 comments:

 1. Tygger hun av biter selv?

  ReplyDelete
 2. Ja, hun gjør faktisk det. Jeg tenkte i utgangspunktet at hun bare kom til å gnage på det - men hun spiste opp hele greia :) Jeg holder godt øye med henne selvfølgelig. Og, det er minimalt med tygging. Hun brekker av små biter og suger på dem til de blir grøt...

  Kristine

  ReplyDelete
 3. Hvis du tar knekkebrødoppskriften du har med frø og kjører den i foodprossesoren så kan lillemor spise knekkebrødene dine. :) De smaker like godt..;P

  ReplyDelete
 4. Fantastisk Siri, det er jo helt genialt :) Og det morsomste av alt er at jeg gjør det med brød jeg baker til de små. Men å koble at jeg kunne gjøre det med knekkebrød... Litt lite søvn om dagen ja.
  Takk og takk
  Kristine

  ReplyDelete