Boken

Oppskrift

Foto lånt fra sholom.com


Lillesøster og mamma var på helsestasjonen på fredag. Lillesøster har ikke lagt på seg mer enn knappe 150g de to siste månedene. Det er ikke mye, synes mamma, og kjenner en spe liten bekymring. Likevel, mamma er egentlig helt sikker på at lillesøster er frisk som en fisk. Overmåte mye sykdom og elendighet har preget de to siste månedene for lillesøster, og som om ikke det var nok har hun lært å sette seg opp, å krabbe, reise seg og stabbe rundt bordet - det krever energi det!

Nå kjenner mamma et lite press for å øke energitettheten i maten. Få fetet opp lillesøster litt. Hun er ikke spe, men mamma liker best at de er litt rundt og gode når de er små - da tåler de bedre en trøkk (som sykdom jo er, og det blir det nok mer av). Så nå tilsettes alle måltid litt ekstra olje og morsmelkerstatning. De rene fruktmåltidene må vike, selv om lillesøster fremdeles liker best ren fruktsmoothie blander mamma i fett!

Lillesøster er også veldig aktiv om dagen, og synes det er vanskelig å sitte stille lenge nok til å få i seg et helt måltid. Vanligvis er mamma litt opptatt av at de skal lære tidlig at måltid er måltid, og mens man spiser sitter man stille ved bordet - men det må vike nå. Lillesøster mates med en skje eller et sugerør under bordet, mellom to stoler og over kanten på lekekassen. Det blir spist betraktelig mer da, til mammas store glede.

Derfor, enn så lenge - mat i farten for lillesøster!

2 comments:

 1. Takk for en super blogg. Jenta mi på 5 mnd har akkurat startet med smaksprøver på fast føde, og jeg kommer til å bruke oppskriftene dine :) Hun har fram til nå blitt fullammet og vi har startet med smaksprøver på grøt. Hun er av den nyskjerrige typen, så når vi er ute på noe nekter hun å amme. Hun tar heller ikke flaske, men tutekopp. Syns liksom at jeg må få i henne noe væske mens vi er ute på ting, så hittentil har det bare blitt vann, men det er jo ikke mye næring. Lurer derfor på om du har noen forslag til drikke hun kan få på tutekoppen sin når vi er ute på ting, slik at hun ihvertfall får i seg noe med næring! Vil ikke bure meg inne eller, og pumping er mye styr syns jeg ;)

  ReplyDelete
 2. Mine to er og av den nysgjerrige typen, så jeg kjenner "problemet".

  Du har kanskje allerede prøvd, men foreslår likevel; å ta henne med til et rom der det ikke er noen andre og dekke over med et tynt pledd - så hun får arbeidsro. Det hjalp litt for meg. Jeg satte meg på toalettet om det var nødvendig...

  Når det gjelder forslag til ting i tutekoppen, så er jeg stor tilhenger av at det bare er vann i koppen. Jeg tenker i hovedsak at vannet i koppen skal slukke tørsten, mens fast føde skal gi tillegget til mosmelk/erstatning. De har jo drukket seg mette hele livet, og nå er det viktig å lære noe annet. Men, selvfølgelig er dette en regel med unntak!

  Jeg har lært lillesøster å håndtere sugerør. Og fra sugerør kan man drikke mye - for eksempel smoothie, og det er jo næringsrikt.

  Jeg er heller ingen pumpefan, synes det er no herk! Kanskje mest fordi jeg ikke får det til, og bare har en manuell pumpe.

  Jeg har selv tenkt at dette er en kort periode, og latt snuppene mine spise det de klarer å konsentrere seg om når de er ute. Erfaringen min er at de tar det igjen når man kommer hjem. Da blir det ofte en liten amme-maraton..

  Lykke til, og stas at du liker bloggen!!
  Kristine

  ReplyDelete