Boken

Oppskrift

Brødskive er utrolig praktisk, og deilig tradisjonelt norsk! Men, det fører med seg det evige spørsmålet «hva skal jeg ha på skiva?». Særlig når babyen begynner å nærme seg ett år og skal begynne i barnehagen dukker påleggstankene opp. Leverpostei, makrell i tomat og ost er fint, men det er gøy å variere litt. Her kommer oppskrift på et pålegg av rødbete og pistasjnøtter. Pålegget kan også ta rollen som dipp eller dressing.

Oppskrift
1,5 dl oppkuttet og kokt rødbete (jeg har brukt de frosne fra eldorado)
2 ss pistasjnøtter
0,5 - 1 ss spisskummen
0,5 - 1 ss malt koriander
1 - 2 fedd hvitløk, klem flat med siden av kniven
1 ss olivenolje
2 ss naturell kremost
Saften av en halv sitron
Evt. Hakket bladpersille på toppen

Surr biter av rødbete og hvitløk i medium varm tørr stekepanne til de er gjennomvarme. Ha pistasjenøtter, spisskummen og koriander i pannen, og varm opp mens du rører til det lukter godt av varme krydder. Ha alle ingrediensene, unntatt persille, i en blender og bland til jevn konsistens. 

Prøv deg frem med mengden krydder. Dersom det er til en uerfaren gane, som små barn, kan det være lurt å begynne litt forsiktig.

Rødbete er ikke den første maten du introduserer til babyen, for den inneholder nitritt. I denne oppskriften er det også melkeprodukt, så denne passer fra ti måneder. Du kan selvfølgelig kutte ut kremosten, og prøve tidligere - men i små doser. På matportalen anbefales det å vente med store mengder nitritt-holding mat til babyen er mer enn ett år. Store mengder er litt vagt! Men, en og annen skive med rødbete som pålegg eller som en mos til middagen er ikke farlig. Dersom du serverer det som standard lunsj hver dag - da begynner det kanskje å nærme seg store mengder (men det vil avhenge av hvor mye som faktisk blir spist også :))

PS - dette er også veldig godt som tilbehør til middag, også for voksne!
2 comments:

  1. Det så voldsomt godt ut! Perfekt å bruke både som pålegg eller som dressing!

    ReplyDelete
  2. .... og som dipp! Var voldsomt godt - må snart lage igjen :)

    ReplyDelete