Boken

Oppskrift

Mamma lager alltid mye mat til lillesøster når hun først er igang. Men, da må jo maten lagres og det må gjøres på best mulig måte. Mamma tenker at det er viktig at maten fremdeles er god når den kommer ut av fryseren, og at den ikke er lagret så lenge at den er ødelagt.

Frukt og grønnsaker som du koker og lager pure/mos av holder omtrent 3 måneder i fryseren. Jeg liker å bruke det opp fortest mulig, for mat mister vitaminer også i fryseren. Når maten først er tint holder den i kjøleskapet i ca to døgn.

Mamma bruker enten "isbit" former eller små bokser når hun fryser maten. For at det skal bli minst mulig søl pleier jeg å bruke en pose, klipper hull i hjørnet og klemmer passe mengde i boksen/formen.

Husk at maten utvider seg noe, det har mamma glemt noen ganger og da blir det lett litt søl..

Det finnes mange fine bokser beregnet for frysing av mat. Et tips er å kjøpe mini-muffins former i silikon og dekke med plastfolie mens du fryser ned. Silikon er beregnet på mat og vil ikke lekke kjemikalier hverken ved varme eller kalde temperaturer.

Ellers liker jeg disse;
Brother Max fra babyshop har jeg snakket om tidligere
Bildet er lånt fra Brotermax.com

Baby Cubes finnes i trinn 1 og trinn 2. Du får dem fra Alexi, eller på Babyproffsen for oss i grensetrakter.
Bildet er lånt fra alexi.no

Baeba porsjonsformer står på ønskelista mi. De er i silikon! Du får kjøpt dem på Løvebarna.


Bildet er lånt fra baebausa.com
Etter at maten har frosset kan du flytte den over i fryseposer som du merker med dato og innhold. På den måten kan du lage mange porsjoner uten å fylle skapet med porsjonsformer...

5 comments:

 1. Hvordan er det å fryse fruktmos som ikke er kokt først? Noen fruker er jo myke og saftige (eks mango, moden pære o.l.). Disse kjører jeg bare med stavmikseren til det blir en passe konsistens. Når det ikke kokes beholder man jo alle de gode næringssoffene bedre også (ikke sant?). Men jeg lager jo alltid mer enn en porsjon... Kan dette fryses på lik linje med annen mat?
  Trine

  ReplyDelete
 2. Ingen problem å fryse rå fruktmos, og det er absolutt den beste måten å ta vare på næringsstoffene.
  Grunnen til at man koker og damper så mye er for å hjelpe fordøyelsen til de små. Fordøyelsessystemet deres er umodent, og rå frukt kan gi litt magevondt. Frem til 8 måneders alder anbefaler mange å dampe/koke samt å skrelle før du serverer. Dersom din lille mann ikke viser noen tegn til magevondt er det bare å servere mosen rå!
  Kristine

  ReplyDelete
 3. Mat som blandes med morsmelk eller morsmelkerstatning, tilsettes da melken før man fryser ned maten?

  ReplyDelete
 4. Hei. Jeg har oftest tilsatt mme like før jeg serverer. Liker å justere konsistensen før jeg serverer, og da er olje og mme greit å bruke. Mvh Kristine

  ReplyDelete
  Replies
  1. Supert! Takk for svar. Bruker du da kun morsmelkerstatning-pulveret eller er det ferdig morsmelkerstatning (altså utblandet med vann)? Jeg har tenkt at pulveret må blandes med vann uansett, men det er kanskje feil? Ser for eksempel at du i helsesøster-trikset (avokadomosen) skriver en måleskje morsmelkerstatning pulver og olje - fungerer da oljen som "utblander" for pulveret? Rikke

   Delete