Boken

Oppskrift
Hirse er veldig næringsrikt, og lett å lage grøt av!
Hirse er rik på B vitaminer, magnesium og jern - og regnes til og med som en god kilde til proteiner. Ikke verst! Hirseflak får du tak i på helsekosten, og på matbutikker med større utvalg. Hirse gjør seg egentlig ganske godt i maten din og. Jeg bruker hirseflak som variasjon til havregrynsgrøten og i brøddeiger.


Oppskrift

 • Dekk 1dl hirseflak med kaldt vann, og la det stå over natten. Dette er for å gjøre jernet lettere tilgjengelig.
 • Hell hirseflak, oppbløtingsvann og 1dl vann i en kjele og kok forsiktig opp mens du rører. Tilsett evt. mer vann om du ønsker en mer flytende grøt.Jeg liker å koke grøten tykk, slik at jeg kan tilsette frukt- eller grønnsaksmoser, olje og morsmelk/erstatning uten at grøten blir for flytende. Serverer du grøten med frukt eller grønnsaker med C vitaminer bedrer du jernopptaket ytterligere. Du kan for eksempel bruke gulrotbrokkoli eller aprikos. Lurer du på hvilken olje du skal velge, kan du lese om det her.


Jeg har laget ny ladning sviskemos i dag. Storesøster gjorde et godt innhugg, så dette må vi nok snart lage igjen. Godt storesøster skal i barnehagen i morgen - de får ta seg av resultatet av sviskemos-fråtsingen der!


4 comments:

 1. Hei,

  jeg trodde hirse (sammen med havre) var den kornsorten man *ikke* trengte legge i bløt for å få opp jernet?

  Takk for fin blogg.

  Siri

  ReplyDelete
 2. Inger Sofie Heggland (tidligere Jensen!)28 October 2013 at 21:19

  Inspirerende og godt sagt! Jeg kan gjøre en liten innsats for å slippe å støtte Nestlé dagstøtt, og i alle fall når det er skrevet og anbefalt av en velutdannet ernæringsekspert. Hilsen Sofie fra Sunnfjord ;)

  ReplyDelete
 3. Du skriver "Mamma vil at den skal være tykk, slik at hun kan gjøre den tynnere med næringrike ting som fruktmoser, oljer og morsmelk/erstatning."

  Tilsetter du flere av disse tingene, eller bare en til hver porsjon? Evt, hvor mye snakker du om? Lurer også på hva slags olje man kan bruke...?

  Lurer også på om grøten skal småkoke litt etter at den er kokt opp?

  Tusen takk fro super blogg!! Er ofte innom og finner både oppskrifter og gode tips. Tusen takk!

  Elisabeth

  ReplyDelete
 4. Hvor lenge skal grøten koke?

  ReplyDelete