Boken

Oppskrift



Spaghetti bolognese er storesøsters og pappas store middagsfavoritt. Idag fikk lillesøster en babyvennlig variant, og det falt i smak. 


1 ts rapsolje
1 ss kjøttdeig av svin
1 ts finhakket løk
2 ts tomatpure
2 - 4 dl vann
20 - 30 g spaghetti, eller ca 20 spaghettier
Oregano, basilikum

Surr løk i oljen til den blir blank, og brun så kjøttet sammen med løken. Tilsett tomatpure, rør rundt og la den putre et lite minutt. Tilsett 3dl vann. Knekk opp spaghettien i små biter og ha i tomatsausen. Kokes til spaghettien er veldig myk. Spe på med vann dersom det blir for tykt, eller koker tørt. Avslutt med et lite dryss oregano og basilikum, frisk eller tørket - ta det du har.


Tomat er svært syrlig og trenger derfor ikke være det første du gir barnet ditt da den kan være litt røff for magen. Likevel, det er ingen allergener man er redde for - så har du en liten med en stålmage som tåler alt er det bare å prøve. Tomater er en fin kilde til C-vitaminer, A-vitaminer og antioksidanter. Tomatsaus er derfor supert til middagsmat, for det hjelper absorbasjonen av jern.

Løk kan også være litt tøft for små mager, men det er ingen allergener man er redd for der heller. Derfor er det bare å prøve - og det har vi gjort. Lillesøster spiste dobbelt så mye som ved en normal middag -  uten at det akkumulerte til de store mengdene av den grunn.. Likevel, mamma tør påstå at det var suksess. Lillesøster blir nok et kjærkomment tilskudd til storesøster/pappa laget - laget som ønsker spaghetti bolognese minst en gang i uken.


6 comments:

 1. Trodde man ikke kunne gi stekt mat til babyer jeg?

  ReplyDelete
 2. Her kommer et langt svar på et viktig spørsmål! :)

  Steking er jo ikke den typen varmebehandling man anbefaler noen, hverken stor eller liten, som hovedmetode. Det handler om at steking ofte gir høyere temperaturer som går utover næringsstoffene i produktet, samt at det dannes uheldige stoffer som kan virke negativt på helsen vår.

  For babyer handler det å fraråde stekt mat også om risikoen for å sette den harde stekeskorpen i halsen.

  Når det gjelder kjøttdeig er den ekstra spesiell. Måten man lager kjøttdeig på gjør at det kan være bakterier lagret inne i deigen, derfor er det anbefalt å koke kjøttdeigen etter at den er stekt. Det er særlig viktig til de små som er litt mer ømfintlige enn oss som har vært ute en vinternatt før.

  Jeg bruker steking som et alternativ, også til lillesøster. Jeg steker det mildt for å unngå stekeskorpe, deler det i små og fine biter og lar det koke lenge i sausen.

  Jeg synes det er viktig at man er trygg på det man gir sin lille spire. Liker du ikke å steke kjøttdeig kan du jo bruke oppmalt biffkjøtt som du har dampet eller kokt.

  Kristine

  ReplyDelete
 3. Mmm, denne smakte godt! Men jeg lurer på; kan man fryse denne retten med spagetti oppi?

  Carina

  ReplyDelete
 4. Til de som måtte lure: Prøvde å fryse, gikk kjempefint!

  ReplyDelete
 5. heisann. har veldig lyst å prøve ut noe nytt for lillegutt nå, og spagetti bolognese, slik som denne, ser ganskke grei ut. Han er nettop fyllt 8 mnd. Er det for tidlig å prøve dette da? Han har begynt så smått å spise ting med biter i, som brød, har laget kyllingryte med ris, veldig bittesmå biter, og litt andre ting. så hva tenker dere om denne?

  ReplyDelete