Boken

Oppskrift

Lillesøster sover søtt nå, men har ikke gjort det i natt. Hun er syk og synes det er vanskelig å sove. Det meste er egentlig vanskelig når en er syk. Lillesøster synes det er vanskelig å spise også.

Da mamma studerte ernæring lærte hun om barn, og da foreleseren oppsummerte sa han noe som har blitt vårt motto i forhold til barn og mat.

DU bestemmer HVA som serveres NÅR
BARNET bestemmer OM det skal spise og HVOR MYE


Bilde fra mat og helse, trykk på link for å lese spennende artikkel


Nå er lillesøster syk, og velger å spise lite eller ikke i det hele tatt. Det er ikke noe problem, om noen dager når hun er frisk igjen spiser hun mer. Barn som er friske sulter ikke ved matfatet, det er vel moralen. Vi har lett for å bli bekymra vi foreldre når de små ikke spiser en dag, men da tror mamma her at vi undervurderer våre unge lovende. De har da overlevelsesinstinkt. 

4 comments:

 1. Kan du ikke utdype litt om hvordan du forholder deg til disse matreglene? Hva gjør du når du f.eks serverer grøt og babyen absolutt ikke vil ha? Her blir det til at jeg lager noe annet...

  Super blogg forresten! Jeg og lille Mille på 9 mnd følger med hver dag :))

  ReplyDelete
 2. Så hyggelig at dere liker bloggen :)

  Jeg lager faktisk ikke noe annet. Jeg kan finne på å pynte litt på maten, for å gjøre den mer akseptabel - som å tilsette litt mer frukt, mer vann, mer olje eller gjøre den glattere. Likevel holder vi oss til det som ble servert i utgangspunktet.

  Jeg holder forresten eksperimentering med nye smaker til tidlig på dagen. Til kvelds tilbyr jeg alltid noe jeg vet hun liker. Dersom kveldmaten blir forkastet er det da fordi hun ikke er sulten.

  Mens de enda er så små er det kanskje litt ekstremt å være så streng på disse reglene, men for meg er det lettest å bare kjøre på regelen fra starten av - for når skal man egentlig begynne, når er det magiske punktet? En kan jo plutselig sitte med en sta 2-åring som har fått servert noe annet hele sitt liv. Da skal jeg love deg at det ikke er lett å innføre regelen ;)

  Gjør det som føles riktig for deg og Mille, og kos dere med maten!!

  Kristine

  ReplyDelete
 3. Hei! Nå har jeg blitt inspirert av å lese et par innlegg på bloggen din. Jeg kom frem til den ved å søke på hjelp til å lage barnemat av søtpoteter :) Skal teste ut om lillejenta liker den når hun står opp snart.

  Jeg liker det du sier om å være konsekvent med det en serverer, og ikke dille og dalle for mye. Ønsker ikke å ha en bortskjemt jente som skal bestemme selv hva hun vil ha til middag og som ikke vil spise det hun får.

  En dag lagde jeg grøt og hadde most eple oppi. Den smakte hun på men ville absolutt ikke spise. Hun gråt, snudde seg bort, gned seg i øynene som om hun var trøtt og var bare skikkelig vanskelig. Jeg ble ganske oppgitt... Da kom mor hjem og hun lagde ny grøt og hadde blåbær oppi. Da skulle du sett ei som ikke var trøtt og vanskelig lenger. Hun slukte maten og var i strålende humør igjen. Det var litt rart synes jeg. Kanskje hun bare ikke ville ha eple..? Kona sa at de ikke skal ha barn når de er så ung (6-7 mnd) så det kan jo være at vesla visste det også, hehe :)

  Skal lage "Gullegått" snart nå :)

  ReplyDelete
 4. Super blogg!
  Jeg er innom stadig vekk for tips om mat til min lille.
  Han blir 6 mnd om to uker, men er (visstnok..) veldig stor for alderen. Han ble veldig sulten rett etter 4mnd, og jeg ble anbefalt paa sjekken aa begynne med litt frukt og grönnsaker. Det gjorde jeg, og han synes det er superdigg. Ikke graater han fordi han er sulten heller :)
  Tusen takk for gode raad.
  Stine

  ReplyDelete