Er seks måneder magisk?

Lillesøster står klar på alle fire. Hun vil frem. Hun vil krabbe. Hun er klar til å skyte avsted i nyvunnet frihet. Foreløpig er viljen større en koordinasjonen, og det ender ofte - på nesa. Mamma hadde i utgangspunktet håpet lillesøster skulle være å finne der jeg la henne i noen måneder til, men lillesøster tar vist ikke hensyn til slike ønsker.


At spedbarn utvikler seg i ulikt tempo både når det gjelder motoriske ferdigheter og språk er vi alle veldig enige om, og synes det er det mest selvfølgelige i hele verden. Når det gjelder det å starte med fast føde er vi vist ikke fult så ... samstemte. Der skal alle spedbarn, i følge rådende retningslinjer, i samlet flokk være klar for dette når de er seks måneder. Mens jeg sitter her og observerer lillesøsters desperate forsøk på å få det til å gå fremover og ikke bakover, tror jeg at jeg synes at det er litt usannsynlig. Det er ikke alle spedbarn på rett over fem måneder som står i planken, og det er ikke alle fem måneder gamle spedbarn som er klare for fast føde - men noen står i planken og noen er klar for mat! 


Utelukkende amming i seks måneder kan føre til at barnet ditt får økt risiko for allergier, sykelig overvekt og jernmangel, skrev VG i papirutgaven 16.01.2011, og baserte påstanden på en enkelt studie. De er flinke til det, VG. Basere seg på en studie og sette utropstegn bak. Rådene om å amme til seks måneder er jo ikke basert på en studie, men mengder av dem. Likevel, kanskje vi skal våge å tenke nytt - ikke fordi barna våre, skrekk og gru, blir utsatt for økt risiko for allergier og det som verre er, men rett og slett fordi de er forskjellige!Comments

  1. Amen! Du skriver bra altså og jeg kunne ikke vært mer enig.

    Cathrine

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts