Boken

Oppskrift
Epler har vi av en eller annen grunn hoppet over til nå. Det er igrunnen rart, for epler er "hjørnesteins"frukten for oss nordmenn. Det er jo det vi tar med oss i matpakka. Og et eple om dagen skal jo holde doktoren borte - som det heter.

Epler inneholder to typer fiber. De uløselige fibrene hjelper mot forstoppelse, og de løselige fibrene har god effekt på kolesterolet. Uten at jeg mistenker at lillesøster har problemer med kolesterolet..

Fra barnet er (4)6 måneder er epler er en super frukt. De er lette å tilberede, fulle av næring og lette å fordøye - den optimale kombinasjon for de som akkurat starter på mateventyret. Du kan velge ulike typer epler for å variere litt på smaken. Lillesøster fikk Granny Smith, for å venne seg til litt syrlige smaker. Er det en helt nybegynner vil de nok foretrekke en søtere type, som Pink Lady.


Eplemos;
Noen epler
Skrelles og kuttes i biter
Dampes i fem til ti minutter avhengig av hvor myke du vil ha dem, og hvor store biter du har kuttet
Moses med stavmikser eller gaffel til ønsket konsistens
Blandes med dampevann om tynnere konsistens ønskes

Lillesøster bør jo klare litt klumper, har mamma bestemt, så vi moste med gaffel. Da blir det noen fine små biter igjen, som de små gommene kan jobbe litt med.

Eplemos holder 3 måneder i fryseren og 3 døgn i kjøleskapet.

Lillesøster fikk eplemos men et knivsodd nellik, og det var riktig spennende. Mamma tror at den syrlige smaken fra Granny Smith eplene førte til skrekkblandet fryd - ansiktsuttrykket var ... kostelig, men lillesøster ville ha mer!

4 comments:

 1. Tusen takk for nok et flott tips! Jeg leser din blogg hver dag og har blitt så glad for den! Har en gutt på 6 mnd, så vi er godt igang med spising og har brukt mange av dine oppskrifter og tips! Ville bare gi deg ros for dine daglige skriverier med særdeles innholds- og kunnskapsrikt innhold! I morgen skal det blir fingerkjeks og eplemos her iallefall..

  ReplyDelete
 2. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar, varmer alltid med positive innspill! Håper både fingerkjeks og eplemos gikk ned på høykant.
  Snart kommer oppskrift på nye fingre :)
  Kristine

  ReplyDelete
 3. Hvordan damper man mat? Er det ikke å koke?

  ReplyDelete
 4. Når du koker maten forsvinner endel næringsstoffer ut i kokevannet. Det er ikke så mye å snakke om, men det er jo greit å ta vare på den næringen som er der.
  Du damper maten ved å ha vann i bunnen av gryta, og bruke en dampinnsats til å legge maten på. En sånn som denne foreksempel;
  http://barebarnemat.blogspot.com/2011/02/mammas-nye-venn-dampinnsatsen.html
  Kristine

  ReplyDelete