Boken

Oppskrift


Mamma hadde egentlig tenkt å holde seg unna skriverier om nøtter. Nøtter er et omstridt tema når det gjelder små barn! De har sterke allergener, og de som er allergiske er ofte veldig allergiske! Men, nå har altså lillesøster lagt sin elsk på mandelsmør så da blir det litt nøtteskriverier likevel.

Nøtter er oftest ikke anbefalt til små barn. Man er redd for at de skal sette dem i halsen, også har vi denne fryktede allergiske reaksjonen. Nå viser nyere forskning (jeg refererer vist titt og ofte til denne forskningen, så her er linken for spesielt interesserte) at det ikke har noen forskjell til eller fra å vente.

Noe som også peker i retning av at utsatt introduksjon av nøtter ikke er hensiktsmessig, er at forekomsten nøtteallergi øker. Jeg har hørt, men kan ikke garantere for sannheten i dette utsagnet, at babyer i Hellas får kavring laget med peanøttmel fra de er helt små. Det interessante er at de i Hellas har svært lite nøtteallergi sammenlignet med andre land, som fører en mye strengere "vent med nøtter" politikk.

Mamma har derfor valgt å introdusere nøtter, i form av hjemmelaget nøttesmør, tidlig. Nøtter er svært næringsrike, og er et supert tilskudd i kosten. Nøtter generelt er fettrike, med en god fordeling av fettsyrer, og de er proteinrike. De er rike på E-vitamin. Avhengig av type nøtt finner du også mye kalsium, B-vitaminer, magnesium, jern og sink, samt kostfiber.

Mandelsmør
Mandler er en svært god kilde til jern, med 3,0mg per 100g. Denne nøtten, som egentlig er frø av en steinfrukt, er rik på kostfiber, E-vitamin, kalsium og magnesium. Nøtten er også en god kilde til B-vitaminene niacin og folat.Mandelsmør er overraskende enkelt å lage!

2,5 dl mandler ristes i ovnen i 20 min på 150C, rør litt i dem av og til for å få en jevn varmefordeling.
Vent til nøttene er kalde nok til at du kan ta på dem.
Hell dem over i en kjøkkenmaskin, og la denne gå på full fart til du har mandelsmør.
Enkelt og greit!

Dersom mye mandelmel setter seg fast oppover veggene på bollen, kan det være lurt å ta en pause og skyve dette ned dersom du ønsker et glatt smør. Dersom du derimot liker nøttesmør av den mer crunchy typen, vent med å skyve dette ned til smøret har dannet seg.


Bildet overfor er ca halvveis i prosessen, en litt tørr, klissete masse. Fortsetter du noen minutter til "slipper" oljen, og du får et glatt smør som på bildet under.


Mamma anbefaler foreldre som er usikre på om barnet deres havner i kategorien "disponert for allergier" (og de som vet at barna sine er i den kategorien) å vente med nøttesmør til de har diskutert problematikken med en helsearbeider (lege/helsesøster) som kjenner ditt barn! For oss med "udisponerte" barn er nøtter supert, så lenge de ikke blir servert som fingermat..

7 comments:

 1. jeg leste i en av bøkene til Gro Nylander at nøtter til små barn kunne finne veien til lungene og alge krøll der. At det er derfor iallefall hun mener man bør vente.

  ReplyDelete
 2. Det stemmer!
  Man er redd for at nøtten skal sette seg i halsen, eller finne veien ned luftrøret (og videre ned i lungene) i stede for spiserøret. Det er derfor de absolutt ikke egner seg som fingermat - man skal aldri gi hele nøtter til små barn.

  Nøttesmør stiller jo i en annen kategori, så i forhold til nøttesmør er det bare allergien som er et eventuelt problem. Smør, av ulike typer, har jo ikke for vane å sette seg fast i halsen heldigvis.

  Kristine

  ReplyDelete
 3. a-ha! Der lærte jeg noe nytt! Jeg trodde i min enfoldighet at det var et eller annetn mystist med selve nøttene som kunne føre til lungetrøbbel, uansett konsistens. Og det har jeg i grunn syntes har vært dumt, ettersom de inneholder mye bra "hjernefett" Forsøker etter beste evne å lage all barnemat selv her i heimen også, og er veldig opptatt av fett og jern for tiden :)

  ReplyDelete
 4. Nøttesmør er jo en ypperlig måte å utnytte det gode fettet i nøttene til små barn. Fort gjort å tolke budskapet med nøtter og lunger feil, måtte tenke litt selv - for det er jo helst vanlig å bare påpeke at man kan sette dem i halsen.
  Det er rart med det, føler også at interessen for både jern og fett har økt etter at jeg fikk barn - og det på tross av at jeg jo i utgangspunktet var interessert nok til å ta utdannelse innen feltet :D

  ReplyDelete
 5. Hva bruker du mandelsmør til? Flott blogg!

  ReplyDelete
 6. Det er første kommentaren jeg skriver i bloggen din og vil derfor brukke anledningen til å takke deg så mye for at du har lagt ned så mye og fin arbeid!!! Det gjelder både oppskriftene, at det er så greit å finne frem på kryss og tverrs og det visuelle uttrykket. 1000takk :-)

  Nå til spørsmålene mine: Hvor lang holdbarhet er det på mandelsmør når man lager det selv på denne måten? Har du også lagt smør av andre nøtter som f.eks. cashewnøtter?

  ReplyDelete
 7. Hei! Skulle så gjærne lest dokumentet du linker til, men jeg får altså ikke til å åpne det. Kan du hjelpe meg søke opp (navn på utgiver/artikkelens tittel etc)

  Ellers veldig fint skrevet og masse matnyttig her :)

  ReplyDelete