Boken

OppskriftQuinoa er en gammel, gammel kornsort. Inka-indianerne kalte denne korntypen "mother grain", da den ble "holdt ansvarlig" for at man levde lenge. Smarte disse inkaene, for quinoa er veldig næringsrikt! Den inneholder mye fiber, kalsium, jern og folat - for å nevne noen. Proteinet i quinoa inneholder mye av aminosyren lysein. Det er en aminosyre vi trenger, og som mange andre kornsorter ikke har så mye av.

Som et ledd i utviklingen mot mer klumper i maten er hele quinoa korn fine å lage grøt på, eller å bruke i middagen. Lillesøster har prøvd seg på quinoa idag.

Quinoa kan serveres når barnet ditt er klar for klumper. Ofte sier man 8 måneder generelt, men mange er klar før den tid. Det er bare å følge med. Mamma mener at når man tygger vaffel med den største selvfølge, da må man også kunne tåle de myke quinoa korna. Quinoa finnes i flere ulike fargenyanser; blek gul, rød og svart. De kan alle brukes, men de blek gule lager den beste grøten. Røde og svarte quinoakorn holder seg mer separerte etter koking, og egner seg kanskje bedre når barna blir enda litt eldre.Quinoagrøt:


1dl quionoa skylles og legges i bløt over natta
Man skyller for å bli kvitt de naturlige bitterstoffene på overflaten av kornene.

2 dl vann og bløtlagt quinoa + bløtleggingsvann kokes i ca 30 minutter på svak varme under lokk. Det kan være lurt å røre litt innimellom, så den ikke setter seg i bunnen.
Dette er lenger koketid enn det som står på de fleste pakker du får kjøpt, men da blir de mykere og mer babyvennlige!

Dette gir 3 til 4 porsjoner grøt, mer dersom du sper den ut med mye annet snadder. Grøten holder 3 døgn i kjøleskapet. Quinoagrøt går det også bra å fryse ned. Det ble utprøvd når storesøster fikk quinoa. Da kokte jeg like godt hele pakken, og frøs ned i porsjoner. Disse lever godt i fryseboksen i inntil 3 måneder. Lillesøster fikk servert middag av quinoagrøt, kjøtt, ertemos, morsmelkerstatning og en liten skje rapsolje. Den måtte spes med litt vann for å bli akseptert, men det gikk ned. Noe forundring over de rare klumpene var tydelig synlig i ansiktet, men det var bare underholdning for oss andre. 

2 comments:

  1. For et supert tips! Takk! Det skal vi ut og kjøpe i morgen den dag!

    ReplyDelete
  2. Quinoa er en finfin ting ja!

    Jeg har vært inne å tittet på bloggen din :) Utrolig mange fine hjemmelaga ting! De heklede dyrene var fantastiske!!

    Kristine

    ReplyDelete