Boken

Oppskrift



Lillesøster spiser igjen - hurra! Jeg aner ikke om det var krydderet som gjorde det, men litt krydder i hverdagen kan jo glede både små og store. Det er ingen grunn til at moset babymat skal smake vann. Urter som basilikum, oregano, timian og persille gir nydelig god smak. 

Lillesøster er like over seks måneder, og har i dag fått søtpotet med litt timian. Det var stor suksess!


Utfordre smakssansen med krydder

Når du lager babymaten selv har du mulighet til å smaksette med ulike krydder og urter. Med urter og krydder kan du utfordre babyen, i en periode der de fremdeles er nysgjerrige på all mat. Du kan forvente at de rynker på nesen, og kanskje dytter (eller spytter) den krydra maten ut noen ganger - men prøv igjen, både to og femten ganger til.




Maten kan godt smake noe!

Tidligere fikk babyene her til lands i hovedsak fått ganske nøytral mat, som most gulrot og potet. Det er ingen grunn til det! Noen krydder kan gi litt urolig mage, men det er det mange matvarer som kan - og så varierer det fra baby til baby, akkurat som fra voksen til voksen. Derfor må det utforskes og prøves.


I andre land er de rausere med smak fra starten av. Indiske babyer får gjerne smake karri, i Thailand bruker de kokosmelk og babyer fra Mellom-Amerika blir tidlig vant til spisskummen.




Les ingredienslisten

Kikk i krydderskapet ditt, og begynn der. Du trenger ikke noe spesielt! Dersom du skal bruke blandingskrydder er det lurt å lese på ingredienslisten, og sjekke saltinnholdet. Dersom salt står som en av de første ingrediensene, består krydderet i hovedsak av salt - og da er det lurt å unngå det. Det letteste er å velge krydder som ikke er blandet.


Løkpulver

Etter noen år som forelder har løkpulver blitt en nær og avholdt venn! Løk er erkefienden til mange barn, og det er fascinerende å se hvordan barn kan spore opp selv de minste små biter av løk i maten. Men, mat uten løk blir kjedelig, og løkpulver er et kompromiss! Løkpulver gir ikke helt det samme som løk, men det fungerer som en smaksforsterker og gir noe til de rettene som burde hatt løk - i de årene vi velger å prioritere matro over den stadig tilbakevennende løk-krigen.


Hvilke krydder?

Friske urter eller tørka krydder - du velger. Det er ingen spesifikke krydder du skal unngå helt, men det er viktig å tenke på at babyer ikke har smakt så mye forskjellig enda - så begynn med forsiktige mengder.
Kanel skal vi være litt forsiktige med, og salt og sukker kan du unngå. Ellers, prøv deg frem:
pepper, persille, hvitløk, paprikapulver, løkpulver, oregano, basilikum, mynte, sitronmelisse, rosmarin, koriander, spisskummen....


Arrabiata pastasaus blir ikke ordentlig arrabiata uten hvitløk og persille, hverken for voksen eller babyer.

3 comments:

  1. Så bra! Jeg er jo ikke den rette å spørre om råd for tiden, så jeg suger til meg tips fra deg jeg!
    Godt og lurt med friske urter =)

    ReplyDelete
  2. Så gøy at det kommer til "nytte" :)
    Kristine

    ReplyDelete
  3. Hei! Lurer på hvorfor man må passe på kanel? Jeg har nemlig tilsatt litt kanel i havregrøten til sønnen min i kveld. Han er snart 6 mnd. Og sitter litt med hjerte i halsen hvis du skjønner. Han fikk ikke mengder vel å merke!

    ReplyDelete