Boken

OppskriftIdag var en merkedag! Lillesøster spiste helt samme middag som oss. Mamma har tidligere laget en super lettvint variant av spaghetti bolognese til lillesøster, nå kommer en mer forseggjort, men likevel (relativt) rask, tomatsaus. Denne er full av smak og grønnsaker, men uten så mye som et tilsatt saltkorn.

Tomatsaus på glass er egentlig ikke så ille, men hjemmelaget er jo hakket vassere - både når det gjelder smak og næring. Dessuten, det tar faktisk ikke lenger tid. Litt mer arbeid er det, men det tar ikke mer tid. Tomatsausen var ferdig før spaghettien var ferdigkokt. For meg er det et kjempe argument for å lage tomatsausen selv!

Arrabiata tomatsaus
2 gule løk, finhakkes
4 fedd hvitløk, finhakkes
5 ss tørket persille, litt mindre om du har fersk tilgjengelig
Noen chilliflak
1 gulrot, raspes
2 stenger stangselleri, finhakkes
2 bokser hakka tomater, velg en uten salt f.eks landlord på rema
2 toppa ss tomatpuré
2,5 dl vann
Rapsolje
Basilikum
OreganoVarm olje i en kjele, og surr løk, hvitløk, persille og chilli på lav varme til løken blir blank og myk. Rør inn selleri og gulrot, og hell over hakka tomater og vann. Rør inn tomatpuré. Gi dette et oppkok, og la det småputre til spaghettien er ferdig ... eller i minimum 10 minutter. Smakene blir egentlig bedre og bedre jo lenger du koker det, så har du god tid , la det gjerne koke en time. Tilslutt smaker du til med oregano, basilikum og chilli.Dersom du skal spise karbonadedeig (eller kjøttdeig) til sausen, det gjorde vi, er det lurt å steke den for så å la den koke sammen med sausen. Det vil både gi sausen bedre smak, samt at det er tryggere med tanke på e-coli når karbonadedeig og kjøttdeig er varmebehandlet to ganger -altså både stekt og kokt.
Skal du spise spaghetti er det lurt å velge fullkornsvarianten.

Lillesøster spiste godt, og det var gledelig for det gjør hun ikke hver dag for tiden. Hun er ikke så opptatt av hva som er hva, og tålte godt den "rustikke" konsistensen. Storesøster, derimot, ville nok likt denne sausen bedre om mamma hadde tatt seg tid til å kjøre en runde med stavmikseren. Hun har kommet i den alderen der ukjente klumper i maten er skremmende ekkelt.. Hun liker smaken, kjøttet og spaghettien, men lar grønnsaks"klumpene" ligge. Så neste gang smoother jeg sausen, så blir det mindre pirking og mer spising!

4 comments:

 1. Jeg elsker bloggen din :)
  Hvor tidlig kan småttisene spise dette, mon tro?
  Noe jeg bør kutte ut av ingredienser til min datter på syv måneder, eller kan jeg gi alt av dette?

  ReplyDelete
 2. Takk :)

  Ingenting i veien for å gi det til en på syv måneder egentlig, men det kan bli litt tøft for magen hennes.. Løk og tomat krever litt av fordøyelsen, men det er bare å prøve. Hun sier i fra om du skal vente noen uker før du prøver igjen!

  Du kan jo evt. kutte ut chilli og tomatpure, og redusere mengden løk. Da blir det litt snillere.

  Lykke til!
  Kristine

  ReplyDelete
 3. Hei,vil bare si at din side har vært til stor inspirasjon.La ut denne oppskriften på min blogg og henviste til din side

  ReplyDelete
 4. Denne pastasausen er berre kjempegod! Takk for flotte oppskrifter og inspirasjon til å lage heimelaga barnemat, og for å gjera oss meir bevisste på kva me vaksne et også!

  ReplyDelete